Fantashkencë është një formë e rrëfimit

Fantashkencë është një formë e rrëfimit, veçanërisht letrare (libra dhe komike), kinematografike dhe lojë video. Siç sugjeron emri i tij, ai përmban një koleksion mitesh të bazuara në përparimet shkencore dhe teknologjike që rrjedhin nga një e ardhme shumë e largët (dhe një çështje pritshmërie), ndonjëherë në një të kaluar imagjinare1 ose në të njëjtin univers. progresin tonë, ose fizikisht të pamundur, të paktën në gjendjen aktuale të njohurive tona. Kështu ai përdor temat e lashta të udhëtimit në kohë, udhëtimit ndërplanetar ose astronomik, kolonizimit të hapësirës, ​​kontaktit me jashtëtokësorët, përplasjeve midis specieve dhe krijimit të tyre, duke përfshirë robotët dhe klonet, ose katastrofën planetare të fundit të botës.

Struktura e trillimeve shkencore mund të ndodhë në Tokë (utopi, dystopia (zakonisht dystopia), në hapësirë ​​(anija kozmike, ekzoplanetë, opera hapësinore) ose të dyja.

Tregimet mund të përshkruajnë shkencën solide me biopunk, cyberpunk dhe postcyberpunk (robotët) bazuar në njohuritë aktuale (shkencë, teknologji dhe etnologjike).

Ky zhanër ndonjëherë mund të lidhet me zhanre të tjera, duke përfshirë një element misterioz ose imagjinativ si një fe që ndërthur të dyja mbinatyroren (realiteti i mbinatyrshëm dhe mbinatyror: miti, hapësira e jashtme, bota e humbur, botët e lidhura) dhe miti (fiksioni shkencor ose ëndrra hapësinore ( emri i hapësirës është shumë i kufizuar) ) që shpesh përfshin magji), si dhe luftë ose humor.